pondelok 6. apríla 2009

František Krištof Veselý - Moja cesta s piesňou

Kniha František Krištof Veselý - Moja cesta s piesňou vyšla v roku 2005 vo vydavateľstve Q 111.

Vynikajúci divadelný a filmový herec, spevák a režisér František Krištof Veselý bol charizmatickou osobnosťou slovenského operetného divadla aj sveta slovenskej zábavnej hudby, ktorej popularita dodnes nebola prekonaná. Bol elegánom javiska, obdarený rovnakou mierou hereckým speváckym i tanečným talentom. Rozdával radosť a dobrú náladu a považoval za šťastie, že tak mohol robiť.
Jeho pamäti sú sviežim a pútavým rozprávaním o detstve v rodnej Skalici, o štúdiu herectva v Budapešti, o neľahkých hereckých začiatkoch, keď bol neraz hladný a bez groša, i o sláve a mimoriadnej diváckej priazni a obľúbenosti v Bratislave i Prahe, kde zožal veľké úspechy aj ako filmový herec.

Krátky životopis:
12. apríla 1903 sa v Skalici narodil spevák a herec František Krištof Veselý. Maturoval v roku 1921 v Budapešti. Tam sa stal aj členom operetného súboru a popri zamestnaní navštevoval hereckú školu. V roku 1931 sa vrátil na Slovensko a prijali ho za sólistu operety v Slovenskom národnom divadle. V rokoch 1936 až 1940 žil striedavo v Bratislave a Prahe. Od roku 1940 mal stále angažmán v Slovenskom národnom divadle, kde hral popredné úlohy v operetách a režíroval.

Pri slovenskej populárnej hudbe stál od jej zrodu. Už v roku 1935 nahral Dusíkovo a Braxatorisovo tango "Už dávno viem", ktoré malo veľký úspech. Hral prakticky vo všetkých slovenských aj svetových klasických operetách.
Od roku 1946 pôsobil František Krištof Veselý na Novej scéne v Bratislave postupne ako sólista, režisér a šéf spevoherného súboru. Do dôchodku odišiel v roku 1966. Jeho spevácka a herecká dráha bola nerozlučne spojená s Gejzom Dusíkom. Krištof Veselý postupne premiéroval takmer 300 slovenských populárnych piesní. Mnohé z nich sa stali hitmi a ich popularita trvala desiatky rokov. Jeden zo zakladateľov slovenskej populárnej hudby František Krištof Veselý zomrel v Bratislave 13. marca 1977. Akadémia populárnej hudby ho v roku 2004 uviedla do dvorany slávy slovenskej populárnej hudby.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára