pondelok 20. apríla 2009

Zajímavosti Kinorevue 28/1939

Stoupající výprava amerických filmů. Jelikož filmové obecenstvo si žádá čím dále tím více výpravy i ve filmech nevýpravných, americká studia používají nyní vice statistů než kdykoliv předtím. Společnost Paramount sama zaměstnala např. v posledních dvou měsících 7460 statistů, což je skutečným rekordem od roku 1936. „Café Society" s Madeleine Carrollovou byl prvním filmem, který zaměstnal neobyčejně velký soubor statistů. Ve filmu,.Hotel Imperiál" s Isou Mirandou a Ray Millandem hrálo 300 různých vojáků a sedláků v rakouském a ruském prostředí po celý mésíc. Ve filmu „Půlnoc" s Claudettou Colbertovou vystupuje 280 statistů. A v „Ocelovém pásmu" Cecila B. De Milla největší počet ze všech, 700 lidi různých typů a nejrozmanitějších zaměstnáni. Všecky tyto filmy Paramountu uvidíme u nás ještě v této sezoně.

Druhý film Lubitschův pro MGM. Společnost Metro-Goldwyn-Mayer, která má smlouvy s nejznámějšími hvězdami Ameriky, může být také hrdá na svůj režijní štáb. Stačí jen vyjmenovat nové získané spolupracovníky poslední doby, jako Duviviera, Sternberga a nyni také Lubitsche, který právě pracuje na novém filmu s Gretou Garbovou — klasické veselohře „Ninočka". — Lubitsch podepsal již této společnosti smlouvu na další film, jehož anglický název je „The shop around the corner".

Tři mušketýři v Indii. Tak nazývá významný americký kritik nový snímek společnosti RKO-Radiofilm „Gunga-Din", který byl právě předváděn v Hollywoodu v své světové premiéře. Říká, že Douglas Fairbanks ml., Victor McLaglen a Cary Grant sehráli nejlepší úlohy své dosavadní kariéry a že ztělesňují jakési moderní tři mušketýry v bojich proti domorodým povstalcům v Indii.

,,Věru Lukášovou" natočí Elektafilm. Úspěšnou divadelní hru B. F. Buriana „Věra Lukášova" zfilmuje spol. Elektafilm, která zakoupila filmovací práva pro celý svět. Film bude natočen za režie E. F. Buriana s Jiřinou Stránskou v hlavni úloze napřed v české versi, později také ve francouzské a anglické versi.

Mitchell Leisen režisérem "Půlnoci". Režisér Mitchell Leisen, známý realisátor skvělých veseloher pro spol. Paramount, dal právě postavit v ateliérech jednu z největších staveb poslední doby. Natáčí právě velkou společenskou komedii ze světa velkoměstských dobrodruhů „Půlnoc" s Claudette Colbertovou, Donem Amechem, Johnem Barrymorem a Francis Ledererem, pro niž potřeboval ohromné interiéry velikého hotelu. Za vzor byl vybrán známý hotel Ritz, jednak pro svou populárnost na celém světě, jednak proto, že jeho interiéry nebyly dosud nikdy zfilmovány, takže bude jakousi raritou. O velikosti této stavby lze si udělat představu z toho, že byla postavena ve dvou největšich ateliérech na míste velkého divadelního sálu a několika „pařížských ulic". — Film „Půlnoc" uvidíme ještě v této sezoně.

Překvapení v obsazení filmu,, Venoušek a Stázička". Jak bylo už oznámeno, byla pro film „Venoušek a Stázička" angažována naše filmová subreta Věra Ferbasová, dědička slávy Anny Ondrákové. Překvapením však je, že Ferbasová bude hrát roli Venouška, nikoli, jak by se čekalo, úlohu Stázičky. Pro tuto roli se vyjednává s jinou mladistvou filmovou umělkyni. Dále byla získána pro úlohu tety Klotyldy Z. Baldová, pro úlohu otce Huňáčka Jar. Marvan a pro roli Stáziččina otce J. Kandert. Film se bude natáčet v nejbližší době v ateliérech Foja v Radlicích.

"Hvězda z poslední štace" — nový film režiséra Slavíčka. Režisér Jiří Slavíček se svým kolektivem natáčí pro společnost Lucerna-film v barrandovských ateliérech veselohru ,,Hvězda z poslední štace". Pro hlavní úlohy byli angažováni: Adina Mandlová, L. Boháč, L. Veverka, S. Svozilová, F. Láznička, V. Trégl, Z. Baldová, F. Černý, F. Paul, V. Řepa, Ferenc Futurista, Eman Fiala, J. W. Speerger a j.

Miliony na dlažbě. Pod tímto názvem přichází zajímavý Lehovcův dodatek, který ukazuje, jaké ztráty mohou vzniknout nevyužitkováním odpadků. Ve filmu je originální „Pochod popelářů" od Jaroslava Seiferta, zhudebněný Rudolfem Vašíčkem.

Roztomilá ženuška dovede házet nožem. Umění házet nožem stává se dnes již vzácným i u starých mořských vlků a proto náš tím více překvapí, že v napínavém detektivním filmu MGM „Dvojí tvář" toto umění dokonale ovládá krásná herečka Claire Doddová. Mrští v záchvatu zlosti po svém partneru Melvynu Douglasovi nožem tak dovedně, že jen o vlásek uniká Douglas zranění. Ovšem ve filmu je o takové a jiné napínavé situace postaráno víc než dost.

Kinorevue, 1.3.1939

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára