utorok 21. apríla 2009

Zajímavosti Kinorevue 27/1939

Věra Ferbasová ve filmu "Venoušek a Stázička". Nejpopulárnější a nejúspěšnější filmová subreta naší produkce, Věra Ferbasová, byla angažována pro titulní roli roztomilé a idylické komedie „Venoušek a Stázička", jež bude zfilmována režisérem Šléglem pro Reiter-film.

Madeleine Carrollová ve dvou nových filmech. Krásná plavovlasá Madeleine Carrollová právě dokončila svou úlohu ve filmu režiséra EdvardaH. Grifntha „CaféSociety",vněmž hraje po boku Freda MacMurraye, a odebrala se do Evropy, aby ztrávila krátkou dovolenou v Paříži. Vrátí se do Hollywoodu ještě počátkem února, aby hrála hlavní úlohu v novém velkém filmu Paramountu „Nálet". Další obsazení tohoto filmu není ještě známo.

Nový René Clair v Praze. Naše obecenstvo čeká pravidelně s napětím všecky nové Clairovy filmy, které jsou vždycky uměleckou událostí. Také poslední film francouzského režiséra, natočený v Londýně, „Sensační zpráva" (Break the News) s Mauricem Chevalierem a Jackem Buchananem v hlavních rolích, bude v dohledné době uveden na plátna pražských kin. Uměleckým ředitelem produkce byl arch. Lazare Meerson, který stavěl dekorace všech Clairových filmů. „Sensační zpráva" bude uvedena Reiter-filmem.

Německý film ve Španělsku. Mezi vládou berlínskou a burgoskou bylo téměř od počátku Španělské občanské války vyjednáváno o uplatnění německého filmu ve Španělsku. Dnes jsou promítány německé filmy a německý filmový žurnál ve všech místech, která jsou pevně ve Francových rukou. Nyní došlo mezi Berlínem a Burgosem k podepsání smlouvy o kulturních stycích, v níž je zahrnuta také úprava filmových záležitostí.

Ray Milland mezi nejoblíbenějšími. Oblíbený a sympatický herec Paramountu Ray Milland právě dokončil po boku Isy Mirandy svůj poslední film ,,Hotel Imperiál". Ray Milland je dnes vedle Roberta Taylora, Tyrona Powera a Freda MacMurraye nejslavnějším hercem pro role milovníků v Hollywoodu. Hraje skoro bez ustání. Letos hrál ve filmech ,,Vládkyně džungle", „Mexické noci" a "Stíny v oblacích". Před filmem „Hotel Imperiál" se skutečně vyznamenal v brilantní veselohře,,Slečna panská" a po svém návratů z Anglie, kam odjel k rodičům, začne natáčet v měsíci lednu svůj největší film, Kiplingova „Světla, která zhasla". Bude zde hrát po boku Idy Lupino v režii Jame se Hogana, neboť režisér Wellman natáčí „Pevnost mrtvých". Oba tyto filmy Paramountu uvidíme ještě v této sezoně.

Nové metody školení filmových herců. Je to po prvé v dějinách amerického filmu, co bylo zavedeno povinné shlédnutí jistých filmů pro mladé herecké adepty. Tuto novotu zavedl Paramount, a to při novém filmu Charlese Laughtona,,Beachcomber". Jeto film herecky tak dokonalý, že byl vybrán jako první k studijním účelům. Mladým adeptům jsou rozdány před shlédnutím filmu některé části rolí a jejich hra je zaznamenána pokusnou kamerou. Pak teprve mladí herci vidí film a mohou obdivovat své šťastnější konkurenty.
„Není to proto, aby srovnávali svůj chabý výkon s výkony stoprocentních herců," tvrdí Oliver Hinsdell, režisér nových adeptů. „To by bylo někdy kruté. Chceme jen mladým lidem ukázat, co lze udělat z kterékoli role." — Tento dokonalý Laughtonův film uvede u nás společnost Paramount.

Zajímavé číslice německého filmu. Liberecký ,,Zeit" přináší zajímavý článek „Deutscher Film im Vormarsch", z něhož vyjímáme: Německo má nyní 6620 kin, přes 2 miliony sedadel a návštěva v minulém roce v kinech starého Německa byla přes 430 milionů návštěvníků. Podle statistiky„Film-Kurieru" bylo v roce 1938 uvedeno v Německu pouze 152 filmů, z čehož bylo 95 filmů německé výroby a jen 57 filmů zahraničních. Nejúspěšnějším snímkem byl film„Heimat" se Zarah Leanderovou, který vynesl přes 6 milionů, marek půjčovného. „Die Zeit" poznamenává, že rok 1938 jest mezníkem německé kinematografie, poněvadž se po prvé podařilo, že výrobní náklady filmů byly uhrazeny půjčovným ve vlastní produkční zemi.

"Matinka k pohledání" je definitivní název dalšího filmu, který podle veselohry populárního dramatika Karla Piskoře ,,Velké pokušení" scénuje Karel Melíšek pro National-film. S výrobou bude započato počátkem února.

John Barymoore přestane filmovat? Podle posledních zpráv z Hollywoodu nehodlá John Barymoore více filmovali. Prohlásil prý po dokončení svého nového snímku „The great man votes" (Velký muž volí), jejž natočil pro společnost RKO Radiofilm, že opustí Hollywood navždy.

Kinorevue, 22. února 1939

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára